LibreOffice – добър и безплатен офис пакет

LibreOffice - добър и безплатен офис пакетМоже би си мислите, че Microsoft Office е единственият офис пакет или поне най-хубавия? За второто ще се съглася донякъде. Microsoft Office нарочно е платен, има изключително много функции и подобрения, някои от които ги няма в другите офис пакети, но това се отнася за неща, които обикновеният потребител НЕ използва. Има цели курсове за работа и използване на Microsoft Office. Не е толкова просто.

Най-вероятно на вас ви трябва Word, за да си пишете обикновени документи, да слагате картинки в тях, да ги оформяте стилово както ви допада и евентуално да ги принтирате. За PowerPoint и Excel вероятно е същото, но функциите и възможностите на Microsoft Office не се ограничават до това, дори ни най-малко. Съответно, за какво ви е ТОЧНО този офис пакет – да заема много място, да бави компютъра, да се губите из опциите, да крашва (постоянно ми крашваше и ми писна), а да сте платили за него 400$ (MS Office Professional 2013 струва точно толкова). Ако искате да закупите точно определено приложение на Microsoft ще трябва да платите $109.99 – това е цената им по отделно. Да кажем – трябва ви Word, купувате само Word. Отлично знам, че ние българите сме “освободени” от такива разноски и сметки, но нямаше как да не го спомена. Ако имате фирма задължително трябва да сте с лицензиран софтуер вместо с пиратски.

Много се отплеснах в разговори за MS Office. Има няколко алтернативи и за мен най-добрата е:

LibreOffice – безплатен офис пакет с отворен код

libreofficeLibreOffice е офис пакет разработен от потребители, които вярват в принципите на безплатния софтуер. В центъра на тези принципи е обещанието за по-добро качество, стабилност и сигурност.

LibreOffice не отстъпва на платените офис пакети. Има много възможности и функции и почти всичко, на което е способен MS Office го може и LibreOffice.

Като прибавим това, че е безплатен, има лек и приятен интерфейс, заема по-малко място, не товари толкова компютъра и забива много рядко, за мен той е предпочитаният офис пакет.

LibreOffice ApplicationsКакто виждате на картинката в дясно, приложенията са подобни на тези на Microsoft – тоест не се хвърляте в неизвестното без шанс за оцеляване. Има LibreOffice Writer, който съответства на MS Word, LibreOffice CalcMS Excel, LibreOffice ImpressMS PowerPoint и други. Постоянно излизат нови ъпдейти, които разбира се са безплатни. Ако сте софтуерен разработчик можете да свалите Source кода на проекта и да правите каквото искате с него – все пак е Open Source.

На следващите три изображения ще видите как изглеждат съответно Writer, Calc и Impress (кликнете върху желано изображение, за да го видите в цял размер):

LibreOffice Writer

LibreOffice Calc

LibreOffice Impress

Не губете повече време. Изтеглете LibreOffice от тук: http://www.libreoffice.org/download/ и го пробвайте незабавно. Няма да бъдете разочаровани…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 + one =

Read previous post:
Kies
Как се инсталира официален ъпдейт на андроид при Samsung мобилни устройства

Знаете ли, че почти за всеки телефон излизат официални ъпдейти? В това число е и Samsung. Ако смартфонът / таблетът...

Close